Witaj szkoło – Dni z Budżetem Obywatelskim

Wakacje jak zwykle zbyt szybko dobiegły końca, pędzi też realizacja naszego projektu ” mŁodzi decydują – Kompleksowy program aktywizacji obywatelskiej młodzieży ponadgimnazjalnej” Wrzesień upłynął nam pod znakiem poszukiwań dróg finansowania własnych pomysłów. Młodzież odbywała spotkania z doradcą Fundraisingowym oraz z Animatorem lokalnym. Przystąpili również do organizacji swoich pierwszych wydarzeń w szkołach. Pod znakiem Dni z Budżetem Obywatelskim młodzież zachęcała do głosowania na projekty, które są bliskie ich sercu. Czy łatwo było przekonać swoich kolegów? Sprawdźcie co mówią liderzy:

” Wybraliśmy projekty, które były ściśle związane z naszą społecznością szkolną. Budowa ogródka i aranżacja wejścia do szkoły była przekonywująca dla większości naszych kolegów. Widzą po prostu jak wygląda wejście w tym momencie”

„Nie było łatwo, może dlatego że wybraliśmy niezbyt popularny temat (śmiech) Chodziło o wzbogacenie zbiorów biblioteki szkolnej. W przyszłym roku, kiedy napiszemy już swój własny projekt jesteśmy przekonani że pójdzie nam to znacznie łatwiej. W tym roku niestety nie mieliśmy jeszcze umiejętności i wiedzy – za rok na pewno się uda”.