Sierpniowe warsztaty – moc inspiracji.

20.08.2019 rozpoczęliśmy drugi wyjazd warsztatowy. Ponownie odwiedziliśmy ośrodek wypoczynkowy Eternite aby w miłych warunkach zdobyć więcej wiedzy merytorycznej. Tym razem roli trenerki towarzyszyła nam również – Agnieszka Reiske – koordynatorka projektów, trener organizacji pozarządowych, jednostek samorządów terytorialnych i MSP.

W czasie 4 dni warsztatowych zrealizowaliśmy między innymi następujące zagadnienia:
prowadzenie i zarządzanie organizację pozarządową,
omówienie czym jest ekonomia społeczna i podmioty ekonomii społecznej,
poznamy rolę promocji działań w realizacji projektu,
poznamy projekty społeczne i przykładowe źródła finansowania tych projektów.

W czasie warsztatów Think – tanki opracowywały i doskonaliły matryce projektowe dla swoich własnych inicjatyw. Wśród problemów jakie chcą rozwiązywać młodzi ludzie są między innymi: niedostateczna świadomość problemów ekologicznych, brak wiedzy na temat ochrony środowiska u młodzieży, brak narzędzi wspierających komunikację młodzieży,
niedostateczna świadomość powiązań historycznych z państwami Europy Wschodniej, brak wsparcia dla osób starszych i samotnych.

W planie mamy również kolejne spotkanie z przedstawicielem NGO Tobiaszem Kowalskim, który od 9 lat prowadzi przedsiębiorstwa społeczne działające na rynku ogólnopolskim. Dzięki jego zaangażowaniu udało nam się zorganizować bieg terenowy i podchody w którym uczestniczyła młodzież oraz zaproszeni goście. Aktywny wieczór zakończyliśmy wspólnym ogniskiem.