Wyjazd wakacyjny – pierwsze szkolenia za nami!

Nasz pierwszy wyjazd szkoleniowy w ramach projektu “mŁodzi decydują. Kompleksowy program aktywizacji młodzieży ze szkół ponadgimnazjalnych” odbył się w dniach 25 – 29.06.2019, w pięknej okolicy w ośrodku położonym w Polsce Wschodniej nad Bugiem w ośrodku wypoczynkowym Eternite – Poznaj Podlasie. W czasie wyjazdu chociaż termin zupełnie wakacyjny odbyliśmy 80 godzin szkoleniowych z fantastycznymi specjalistami w swojej dziedzinie. Oprócz warsztatów integracyjnych w czasie których młodzież poszerzała swoją wiedzę o swoich mocnych stronach i współpracy w grupie rozpoczęliśmy warsztaty twarde prowadzone przez Prezeskę Fundacji pracującą w sferze Ekonomii Społecznej – Agnieszkę Olszewską oraz Pana Daniela Króla – specjalizującego się w pozyskiwaniu środków finansowych na działania biznesowe i społeczne.
W czasie warsztatów fundrisingowych młodzież dowiedziała się między innymi jak pozyskiwać środki na inicjatywy oddolne i lokalne, jakie są mechanizmy finansowania aktywności obywatelskiej i co istotne dla przyszłej realizacji ich własnych zamierzeń – uczestnicy zapoznali się z głównymi programami grantowymi.

Oczywiście nie samą wiedza żyje człowiek, młodzież spotkała się również na ognisku integracyjnym w czasie którego toczyły się dyskusje zainspirowane warsztatami. Na pierwszym wyjeździe warsztatowym gościła wśród nas również przedstawicielka sfery ES – Paulina Ciąćka. Współtwórczyni Spółdzielni Socjalnej “W te pędy”, specjalizująca się w ekonomii społecznej, która podzieliła się swoimi doświadczeniami dotyczącymi prowadzenia przedsiębiorstwa społecznego. Temat okazał się na tyle interesujący, że planujemy kolejne spotkanie z przedstawicielem łódzkiej organizacji pozarządowej na kolejny wakacyjny wyjazd.

Wróciliśmy zainspirowani i pozytywnie nastawieni. Nowe pomysły zakiełkowały, rozwinęły się w postaci matryc projektowych i czekają na kolejny etap realizacji, który rozpocznie się w czasie wakacji – animacje lokalne oraz fundraising.